У ПОСЕТИ КОВАЧНИЦИ

Данас су ковачке радионице права реткост, а некада је овај занат био један од најцењенијих и без њега је живот на селу био незамислив.

Ученици III/3 ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Сомбора и учитељица Мирјана Лазиница су посетили шездесет година стару ковачку радионицу Пашића у Бачком Моноштору. Децу су у ковачкој радионици дочекали осамдесет једногодишњи власник Адам и његов син Аца. Ватра, наковањ, маљ, чекићи, клешта, турпије и мех су одмах привукли дечију пажњу. Деда Адам, здрав и снажан човек у доброј физичкој кондицији као и сви прави ковачи, загрејао је комад метала док овај није постао довољно мекан и онда га по жељи обликовао на наковњу помоћу чекића. Ненавикнута на такву буку деца су ручицама поклопила уши и склонила се од варница, а њихове радознале и широко отворене очи пратиле су сваки ковачев ударац и промену у металу. Млађи ковач Аца је испричао да је са дванаест година постао шегрт у очевој ковачници и показао ученицима пољопривредне алатке настале у њиховој радионици: плуг, ашове, лопате, секире, грабуље, али су дечију пажњу привукле потковице. Није сваки ковач морао у исто време бити и поткивач, али Пашићи и данас успешно поткивају коње и показали су како то раде. Обзиром да је у Бачкој незнатан број ковача, коња су власници довели са удаљености од 50 км.

Данас имају много мање посла, јер је паора све мање и своје производе не продају на вашарима као некада, јер су производи добили својства серијског и конфекцијског рада. Жалосни су, јер наследника немају.