Да до неба могу стићи, знају само Читалићи!

Наша школа учествовала је у Међушколском образовно-васпитном пројекту „Читалићи 2022” подржаном од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.Ученици су се такмичили у две категорије: Читалићи Креативци у креирању читалачког дневника и у категорији Читалићи Гласници у изради штанда у оквиру пројектног задатка. У категорији Читалићи Креативци учествовали су ученици 2. разреда наше школе Светозар Лекин и Лазар Овцин, под менторством учитељице Мирјане Лазиница и 6. разреда Катарина Лекин под вођством наставника српског језика и књижевности Небојше Стојилковића. У категорији Читалићи Гласници учествовали су сво троје као аутори пројектног задатка у изради штанда.
Групно су освојили 1. место на републичком нивоу у такмичењу за најбољи и најкреативнији штанд и награду у категорији Читалићи Гласници где су на штанду промовисали град Сомбор, своју основну школу, свој читалачки рад, рад као и стваралаштво Лазе Костића, Душка Радовића те пројекат и школски конкурс “Стазама Доситеја” који се организује у ОШ “Доситеј Обрадовић”. После проглашења награђених, могли су се дружити и разговарати са дечјим књижевницима Јасминком Петровић, Бојаном Љубеновићем, Властом Ценић, Горданом Тимотијевић и многим другим.
Ученица Катарина Лекин за свој читалачки дневник освојила је 3. место на републичком нивоу такмичења у категорији Читалићи Креативци, а Светозар Лекин и Лазар Овцин освојили су похвале за своје читалачке дневнике. За свој рад и труд сво троје награђени су захвалницама, тј. дипломом, књигом и пригодним поклонима на свечаној додели диплома награђеним ученицима из Србије, Македоније и Р. Српске koja je тим поводом била организована у Алексинцу у Дому културе.
Другог дана Смотре одржана је акредитована конференција под називом “У години јубилеја“ излагали су, као предавачи, учитељица Мирјана Лазиница и наставник Небојша Стојилковић са темом “Сомборски Читалићи” и говорили о примерима добре праксе у настави, мотивацији деце за креативно читање у ОШ “Д. Обрадовић” у нижим и вишим разредима, промовиали град Сомбор, књижевну грађу, пројекат Ћиталићи у својој школи, успешну корелацију међу предметима и продукте свих оних ученика школе који су настали као пројектни задаци након читања, разумевања текста, селектовања и повезивања прикупљеног материјала, креирања радова, дневника, плаката, паноа и презентација на часовима у школи или групног рада код куће.
Главним слоган Читалића 2022 је: – Да до неба могу стићи, знају само Читалићи!
Велико хвала и преданим родитељима/сарадницима наставника-ментора породици
Лекин и Овцин без којих овај пројекат не био био у потпуности могућ, подржан нити остварен до краја са успехом. Захвалност дугујемо и ТО града Сомбора, Градској библиотеци и ЈП Војводина шуме на несебичној подршци у пројекту.