ОБАВЕШТЕЊЕ О ТАКМИЧЕЊУ У КОЈЕМ УЧЕСТВУЈЕ НАША ШКОЛА

Драги сви, наша школа се придружује такмичењу “Баци, рециклирај, донирај…!” који је део иницијативе „Први корак ка чистој и отпорној локалној заједници!“

Такмичење ,,Баци, рециклирај, донирај…“ има за циљ да подстакне ученике/це основних и средњих школа са територије Града Сомбора да се активно укључе у процес прикупљања и рециклирања пластичних чепова и алуминијумских лименки у њиховим локалним заједницама.

 

Током такмичења школе ће бити рангиране на основу два критеријума:

  • Критеријум 1 – Количина сакупљених чепова и алуминијумских лименки

На крају сваког месеца, чланови пројектног тима ће измерити количине

сакупљеног материјала у свакој установи. Број бодова према овом критеријуму ће бити израчунат према следећој формули:

 

Број бодова = Количина сакупљеног материјала (кг)

_____________________________________

Укупан број ученика и запослених у школи

 

Односно, количина сакупљеног материјала ће бити подељена са укупним бројем ученика и запослених у установи. На овај начин тежимо да обезбедимо праведност при такмичењу малих и великих школа са територије Града Сомбора.

  • Критеријум 2 – Правилно одлагање материјала за рециклажу

 

На крају сваког месеца чланови пројектног тима ће додатно оцењивати правилно одлагање пластичних чепова и алуминијумских лименки (под овим критеријумомсе подразумева одсуство другог отпада у материјалу за рециклажу попут остатака воћа и поврћа, делова картона и папира итд.). Према оцени чланова пројектног тима ће бити додељен и одговарајући број бодова свакој институцији приликом преузимања материјала за рециклажу.

 

На крају сваког месеца путем друштвених мрежа и мејл адреса школе ће бити обавештене о оствареном месечном резултату и рангирању, док ће победник такмичења бити школа која  остварити најбољи укупан резултат према горе описаним елементима рангирања школа у току такмичења.

На крају самог такмичења сав сакупљен материјал ће бити продат за рециклажу, а новац сакупљен од продаје материјала дониран у хуманитарне сврхе, односно дониран за куповину неопходне опреме за збрињавање и лечење пацијената у кризи изазваној вирусом Ковид – 19 дечијем одељење Опште болнице у Сомбору.

 

Наградни фонд

На крају такмичења ,,Баци, рециклирај, донирај…“ биће награђене три првопласиране школе са територије Града Сомбора које су оствариле најбољи резултат према горе описаним елементима рангирања школа у току такмичења. У складу са пласманом институцијама су превиђене следеће награде:

  1. МЕСТО – Ваучер у вредности од 400 евра у динарској противвредности за куповину наставних средстава која ће бити усмерена ка ученицима/ама из социјално угрожених група + уступање бицикла за пресовање алуминијумских лименки у трајању од 3 месеца;
  2. МЕСТО – Ваучер у вредности од 300 евра у динарској противвредности за куповину наставних средстава која ће бити усмерена ка ученицима/ама из социјално угрожених група;
  3. МЕСТО – Ваучер у вредности од 200 евра у динарској противвредности за куповину наставних средстава која ће бити усмерена ка ученицима/ама из социјално угрожених група;

 

Трајање такмичења

Такмичење се реализује од 1. децембра 2021. године до 31. марта 2022. године. Победници такмичења ће бити проглашени на завршној конференцији поводом завршетка иницијативе, током априла месеца када ће бити и званично уручене награде школама.

 

Молим вас да се сви активно укључимо у ово такмичење, јер је корист за наше ученике вишеструка:

 

  • прикупљањем чепова и лименки допинећемо чистијој животној средини,
  •  подићи ћемо свест о значају рециклаже
  • можемо освојити лепе награде
  •  активно ћемо се укључити у решавању социјалних проблема у свом окружењу

 

Што се саме организације у нашој школи тиче, предлажем следеће:

-да свака учионица осмисли место одн. џак, кесу и сл. у којој ће се прикупљати чепови и лименке.

–  Ја ћу са Миливојем припремити место за складиштење на нивоу школе, вероватно код њега у подруму.

– направићу обавештење за сваку учионицу

 

ХВАЛА НА САРАДЊИ!

Ирина, испред Еко секције