UZBUDLJIVO LIRSKO PUTOVANJE

Povodom Međunarodnog dana knjige za decu Dečji edukativni centar “DecaArt” iz Bačke Topole organizovao je u ovo neveselo vreme pandemije virusa “uzbudljivo lirsko putovanje na kojem su devojčice i dečaci uronili u svoje snove, maštu i ispoljili brigu za svet koji su odrasli pokvarili” kako reče organizator. “Ovo je bila prilika da se naši najmlađi uzdignu iznad sive svakodnevice i sačuvaju od prebrzog odrastanja, pogotovu u ovom trenutku kada svet posrće nakon duge i bezglave trke sa vremenom.”
Učenici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije “latili su se pera i izatkali najšarenije pesme i priče i pokazali da moramo više da ih poštujemo i više da im verujemo”. Više od 700 pesama i priča poletelo je preko mejla do članova žirija koji je đacima pružio prijateljsku podršku, neke od pesama “uglancao” dodatno kako bi kasnije dospele do budućih zbornika.
Žiri je bio u sastavu: Mirjana Bulatović, Milica Kristijan Njari, Miroslav Kokošar i Tode Nikoletić. Ova marljiva petorka sa uživanjem je, kako kažu, čitala dospele priče i pesme, radove učenika i izdvojila one koji su bili malo uspešniji od drugih kako bi “oplemenili dane karantina i podstakli da se svi više posvetimo deci – dragocenom semenu boljeg čovečanstva”.
Iz Osnovne škole “D. Obradović” Sombor učestvovali su učenici osmog razreda sa nekoliko svojih radova (pesama i priča). Nagrađeni su literarni rad na temu Verujem u bolje sutra učenice Anđele Vasiljević iz 8/2 i pesma učenika Veljka Učura pod zadatim nazivom Stihom protiv korone, takođe iz odeljenja 8/2. Mentor učenika bio je nastavnik srpskog jezika Nebojša Stojilković.
Učenicima su dodeljene i diplome i nagrade, koje će naknadno biti dostavljene nakon ukidanja vanrednih mera. Svoje diplome mogli su preuzeti i na Fejsbuk stranici dečjeg centra jer je i sam konkurs bio organizovan putem onlajn komunikacije zbog vanredne situacije. Deca su i ovom prilikom pokazala koliko mogu biti kreativna, ozbiljna, odgovorna, šaljiva i u teškim trenucima. Hvala im na tome.